Beregning og vurdering av behov for isolasjonstykkelse i veggkonstruksjonen Opplagt - utredet av Treteknisk.

Detaljprinsipp yttervegg Opplagt Bosunt av Helge Samuelsen

Dagens krav til energisparing og isolasjonsevne i bygg blir stadig høyere. Med passivhusstandard som idealmodell har de preaksepterte løsningene for yttervegger og tak blitt tykkere og tykkere, sammensatt med lufttette og ofte syntetiske materialer.

I utviklingen av Opplagt-elementet har vi i Bosunt satt oss som mål å redusere tykkelsen på isolasjonssjiktet, med den hensikten å minimere tykkelsen på selve veggen for å frigjøre bruksareal innvendig - uten å svekke den samlede isolasjonsverdien og energisparingen i bygget. For å undersøke dette har vi kontaktet Treteknisk for en profesjonell utredelse.

Treteknisk har beregnet isolasjonsverdien for Opplagt-konstruksjonen, i kombinasjon med miljøvennlig celluloseisolasjon, og deretter definert hvor mye isolasjon som trengs for å oppfylle kravene fra gjeldene teknisk forskrift, TEK 10. Og resultatet? Bedre enn vi hadde turt å håpe på!
 

8 cm isolasjonstykkelse

I rapporten kommer det fram at isolasjonssjiktet kan reduseres helt ned til 8 cm i Opplagtkonstruksjonen, og samtidig oppfylle minstekravet til yttervegg med en U-verdi på 0,18 W/(m2K). Dette er et stort steg fra gjeldene forskrifter som krever 25 cm isolasjon i yttervegger av stenderverk - så hvordan er det mulig å oppnå disse resultatene? 

 

Det hele avhenger av utregningsmodellen for U-verdi

 

For å vurdere isolasjonsegenskapene i en vegg defineres U-verdien. U-verdi er en varmegjennomgangskoeffisient der stasjonær varmestrøm divideres med arealet og temperaturstrømmen mellom hver side av et system. U-verdien er den mengden varme som over en gitt tid passerer gjennom konstruksjonen. Det er derfor ønskelig at yttervegger skal ha så lav U-verdi som mulig, for ikke å lekke ut varme.

Denne statiske beregningen av U-verdi utelater andre viktige faktorer i energiberegningen som er spesielt avgjørende i massivtrekonstruksjoner. Resultatene fra Treteknisk er basert på en dynamisk utregning av U-verdi som bl. annet inkluderer hygrotermisk masse. (Hygro =  fuktighet, termisk = å holde på varme. Hygrotermisk masse = materialets egenskap til å holde på energi ved hjelp av evnen til å holde på fuktighet) 

 

Energiberegning som inkluderer Hygrotermisk masse

 

I hygrotermisk masse inngår varme- og fuktlagringsevnen til materialet i energiberegningen. Hygroskopiske materialer kan ta opp fukt som vil bidra til å akkumulere og magasinere fuktighet som kan holde på energien i et rom for å redusere varmetapet. Ubehandlet tre er et hygroskopisk materiale som kontinuerlig reagerer med den omkringliggende lufta, ved å ta til seg, og frigjøre fuktighet. Dette har så stor innvirkning på den samlede varmeenergien i et rom at selve isolasjonslaget i veggen kan reduseres betraktelig uten å svekke energisparingen. 

 

Oppfølging

Det gjøres en forespørsel til Sintef Byggforsk i etterkant av beregningen om mulighet til å få teknisk godkjenning for veggkonstruksjonen Opplagt med redusert isolasjonstykkelse. Innen den tid kan rapporten fra Treteknisk brukes som dokumentasjon i byggemeldinger for å søke om tillatelse til å bygge med redusert isolasjonssjikt. Celluloseisolasjonen som er brukt i beregningen er fra Isocell og er leveres av Isovest AS. Les mer om dette produktet på Isocell og Isovest sine hjemmesider. 

 

Les den fullstendige rapporten fra Treteknisk her.

Tre på badet?

bath_06.jpg

"Vi ved Norsk Treteknisk Institutt har målt bad med tre på halve veggflaten og i himlingen. Varmen fra dampen fra dusjen absorberes i trepanelene, og hever temperaturen i rommet med over to grader. Og du må dusje svært lenge for at det skal dugge på speilet. Med trepaneler blir det nemlig ikke så mye fuktighet i rommet. Man kan derfor spørre seg om det er nødvending å bruke penger på mer oppvarming på baderommet dersom temperaturen uansett økes i den mest kritiske fasen - når du går ut fra dusjen og er våt."

Kristine Nore, PhD og seniorforsker ved Norsk Treteknisk Institutt, har skrevet en interessant artikkel som tar for seg bruk av tre på badet - les hele artikkelen her.